Pro Progressione

Pro Progressione

"Csodálatos élmény volt a Duna parti épület falán 15 méter magasan lengedezni, ugrálni, szaltózni"

Zoletnik Sophie és a Mixdoor

2021. március 13. - Pro Progressione

mixdoor_zoletnik_sophie.png

Zoletnik Zsófia 2015-16-ban vett részt a Mixdoor programban, itt sajátította el a faltánc tudományát, amelyet azóta is használ kortárs cirkuszi alkotómunkájában. Most a projekttel kapcsolatos élményeiről kérdeztük.

  • Hogyan kerültél a programba, mik az első emlékeid?

 Akkoriban készítettük az Offline:on Theaterrel a Menni vagy Maradni? című előadást. A Ben Glass és Simor Ági vezetésével készülő szabadtéri újcirkuszi produkció a budafoki AQB udvarán felépített szerkezeten játszódott. A Mixdoor projekt részeként történő faltánc workshop Eric Lecomte és Violaine Garros, a francia Compagnie 9.81 vezetésével szintén itt került megrendezésre, és így lehetőségem volt részt venni benne. Ezelőtt nem volt semmilyen tapasztalatom a faltánc területén, csupán fél évvel azelőtt egy alapszintű alpinista tanfolyamot végeztem, hogy a légi akrobatika eszközeimet biztonsággal be tudjam szerelni magamnak. Csodálatos élmény volt 2015 tavaszán a Duna parti épület falán 15 méter magasan lengedezni, ugrálni, szaltózni, ezen a héten sajátítottam el a faltánc technika legalapabb elemeit. Akrobatikus alap képzettségem és légtornász voltam miatt nem esett nehezemre, de persze szuper tanáraink voltak. Az öt országból érkezett nemzetközi csapatból válogatták ki ennek a hétnek a végén azt a néhány előadót, aki részt vehetett ezt követően a kreációban, így kerültem bele a Mixdoor Projektbe.

1655804_10204237900447337_2636697960881488107_o.jpg

  • Milyen tudást, tapasztalatot, kapcsolatokat adott neked személyesen a program?

 Ezelőtt még soha nem vettem részt ilyen nagyszabású nemzetközi előadóművészeti projektben, általában lokális társulatokkal dolgozom vagy a saját elképzeléseimet viszem színpadra. Izgalmas élmény volt ekkora stábbal dolgozni és egy olyan előadást létrehozni, amit minden egyes helyszínre adaptálni kellett. Nagy kihívás volt a különböző személyiségekhez, kultúrákhoz, helyszínekhez való alkalmazkodás, de összességében pozitív élmény volt. Többekkel azóta is tartom a kapcsolatot. 

Mivel én nem végeztem soha cirkusz iskolát, így a másokkal való együttműködések során tudok szert tenni új tudásra, technikára, inspirációra. A Mixdoor Projekt hosszú távon kihatott a művészi munkámra, felkeltette az érdeklődésemet a különleges függesztéstechnikai megoldások iránt.

  • Mi lett a program hosszútávú eredménye szerinted? Mit adott a tágabb szakmának? Hogyan él tovább?

Az itt megszerzett faltánc és voltige tudás hatalmas érték, a projekt után Simor Ágival megalapítottuk saját hazai faltánc társulatunkat The Flock Project néven. Valamint 2017-ben a Freak Fusionnel színpadra állítottam a fightinGravity című újcirkusz előadásomat, ami ezeket a beülős, kötéltechnikás mozgásformákat adaptálta színházi környezetre.

Minden bizonnyal másokat is inspirált ez a produkció, azóta több hazai alkotó is készített beülős technikákat használó előadásokat, illetve a helyspecifikus, itinair jellegű kreációkhoz is egy említésre méltó példa.

11336988_10204237900407336_5661215091677060878_o.jpg

A Mixdoor – New Forms In Mixdoor Performing Arts Practices egy kétéves művészeti projekt volt - 2014-ben az egyetlen magyar kezdeményezés, amelyet a Európai Bizottság Kreatív Európa programja támogatott. A felkészítő időszakban négy nemzetközi workshop került megszervezésre, melyekhez az adott város (Torun, Zágráb, Elefsina, Budapest) helyi művészeinek is volt lehetőségük csatlakozni. A projekt eredményeképpen létrejövő nagyszabású előadás a vertikális tánc, a modern cirkuszművészet, a 3D-s vetítés, a zene és a térspecifikus művészeti alkotások ötvözetéből született meg. A projekt újraértelmezte az előadások helyszínéül szolgáló köztereket, továbbá turnéja során új közönséget célzott meg Európa-szerte az összművészeti produkciókkal.

 A közönséggel való kapcsolat új megközelítésének szükségessége arra késztetett minket, hogy újra felfedezzük a művészi alkotás különböző kifejező eszközeit és egyúttal hangsúlyozzuk közös alapjaikat. A kutatási folyamat meghatározta a projekt fő tengelyét: a külső nyilvános tér és a beltéri színházi terek kombinált felhasználását. (Mixdoor = kültéri és beltéri)

 A projekten belül az előadóművészek és a szakemberek (vizuális, dizájn, műszaki stb.) együttműködtek az egyes helyszíneken kiválasztott művészekkel. A projekt előkészítése két szakaszból állt: először az állandó művészek kerültek kiválasztásra az egyhetes workshopok során - ők hozták létre Magyarországon a műsort; majd az előadás turnéja során minden országban új művészek csatlakoztak a társasághoz. A workshopok különböző országokban kerültek megrendezésre: a 2 hetes inspirációs időszak Elefsinában zajlott, míg az előadást Budapesten hozták létre egy 6 hetes időszak alatt, végül a műsor szinte minden partnerországban bemutatásra került.

-----------------------------------------------------------------------------------

A MIXDOOR projekt összefoglaló videóját itt nézhetitek meg: https://vimeo.com/218027148

-----------------------------------------------------------------------------------

A cikkben található fotókat Sophie gyűjteményéből kaptuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://proprogressione.blog.hu/api/trackback/id/tr2616460006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása