Pro Progressione

Pro Progressione

"Akkor még nem sejtettem, hogy a vállalás tényleg örökre szól..."

Hajdú Fanny és az Akadémia

2021. április 04. - Pro Progressione

dsc00333.JPG

Az Academy for Actors of Social Change célja a szociális területen működő szakemberek, pedagógusok, művészek és szociális munkások eszköztárának bővítése a hátrányos helyzetű fiatalokkal végzett munkában. Az oktatási program a pedagógia eszközeit különféle előadóművészetek módszereivel ötvözi, így adva egy újfajta, innovatív réteget a szociális munka eszköztárához. A projekt művészeti vezetője, Hajdú Fanny mesélt nekünk élményeiről:

"2018-ban, még ernyős munkatársként (ő az, aki mindenkit ismer és mindent tud-lát-figyel, aka. Sára) az akkor nemzetközis Szőke Timitől fogadtam örökbe az Akadémiát. Akkor még nem sejtettem, hogy a vállalás tényleg örökre szól – mert még azon a nyáron beleszerettem az Akadémiába úgy, ahogy van, végérvényesen és visszavonhatatlanul.

Akadémia. A wikipédia szerinti jelentése iskola: művészeti, katonai vagy speciális szakképző. A mi Akadémiánk ezt a hármat egyszerre tudja: művészeti, mert közösen alkotunk, speciális, mert szociális szakembereket képez és katonai… Nos, ha a Miskolci Egyetemen mezítláb a fűben drámajátékokat játszva mellettünk egy csapat katonatanonc gyakorlatozik, az ér?

dsc00186_1.JPG

De vissza a szerelemhez. Nyolc ország, negyven ember, nyolcvan mezítláb és egyetlen cél. Az első nyáron, mikor megérkeztek, még nem tudtam, mire számítsak. Ott állt előkészítve a helyszín, a kollégium, már ismertem a menzás fiúkat, akik hajlandóak voltak minden második nap újragondolni nekünk a menüt (multikulti catering that is!), de fogalmam sem volt, milyenek lesznek, akik a buszról az elhivatott sofőr üdvözlő pálinkája után leszállnak.

Aztán jöttek, mint régi ismerős, már szinte kész társaság. Egy hatalmas, sokszínű család, akik aztán két héten keresztül, egyre fáradtabban és mégis egyre lelkesebben szaladtak át az egész kampuszon, fórum színházról kreatív írásra, érintésszínházról commedia dell’artéra, egykerekű bicikliről bábkurzusra.

dsc00450.JPG

Negyven kreatív, elképesztő ember, akik körbetáncolják a fűzfákkal tűzdelt betontömböt, különböző nyelveken rappelnek, ha kell, a tűzjelző megszólaltáig több nyelven főznek és negyvenkét fokban is végtelen indulattal kommentálják végig a Szociopoly-t. Mert az Akadémia erről (is) szól. Játék – de a legkomolyabb játék.

Az Akadémia sokszínűség, inspiráció és elhivatottság. Közösség, barátság, szakképzés és kaland, fejlődés, kihívás, két hét kialvatlanság.

Az Akadémia az, ahogy élni szeretném az életem. És – bár semmi közöm hozzá, ki hogyan csinálja – ez az, ahogy szerintem mindenkinek kellene."

A projekt nemcsak az elméleti oktatás magas színvonalára összpontosít, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy a résztvevők az újonnan szerzett ismereteket a gyakorlatban a helyi közösség fejlődésének előmozdítására használják. A kéthetes oktatási program keretein belül 40 fiatal szakember dolgozott együtt 8 különböző ország szervezeteinek képviseletében. A résztvevőknek a projekt során lehetőségük nyílt arra, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokkal folytatott munkájukhoz új, művészeti technikákkal bővítsék szakmai eszköztárukat: többek között különféle színházi technikákkal például a térspecifikus alkotás vagy a slam poetry területéről.

A 2018-as Akadémia egyik emlékezetes jelenetét itt nézhetitek meg: https://vimeo.com/310756447

A bejegyzés trackback címe:

https://proprogressione.blog.hu/api/trackback/id/tr516490192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása