Pro Progressione

Pro Progressione

"Elképesztő végiggondolni és megérteni, hogyan ér el hozzánk a múlt üzenete"

Czakó Máté és a Journey to the Beginnings projekt

2021. április 10. - Pro Progressione

journey.jpg

Czakó Máté  a Journey to the Beginnings (Utazás a kezdetekhez) színházi kalandjátékának kitalálója, művészeti vezetője és rendezője volt. Színházi kalandjátékokat, az általa TAG-eknek (Theatrical Adventure Game) keresztelt élményeket már korábban is hoztunk létre együtt, ilyenek voltak például a margitszigeti FUTÓSZÍNHÁZ, vagy zsámbéki Y.EAST fesztiválra készült Szentivánéj.

Jelenleg ismét az őskor interpretációján dolgozik a Pro Progressione-val (a projekt címe: Our Shared Heritage – Vucedol Culture). Most a Journey projektről mesélt nekünk:

"Nagyon örültem amikor Barna megkeresett, hogy a korábbi sikeres színházi kalandjátékaink után, mint a FUTÓSZÍNHÁZ vagy a Szentivánéj itt van most ez a nagyobb nemzetközi projekt, amiben ez a részvételi, immerzív színházi irány - amiben hiszek - teret nyerhet és formanyelvét használva hidat teremhet a különböző szektorok, szereplők között, mint a nézők vagy látogatók és a múzeumok, a régészet, a színház és a játék.

A projekt által nagyon komoly és mély tapasztalatokat sikerült szereznem a régészetről és rajta keresztül az ismeretszerzésről és a tudásátadásról. Elképesztő végiggondolni és megérteni, hogyan ér el hozzánk a múlt üzenete. Hát még megtapasztalni!! A projekt kezdésekor lehetősége nyílt a kreatív csapatnak ellátogatni Százhalombattára egy feltárás alatt lévő szelvényhez, megtapasztalni első kézből az ásatás élményeit. Korán reggel csatlakoztunk a régészekből és régészhallgatókból álló csapathoz, akikkel együtt mi is a gyorstalpaló eszközhasználat- és ásástechnika-kurzus után a gödörbe és a múltba merülhettünk. Apró, precíz mozdulatok árán tárultak fel a kemény, tömör, döngölt agyagpadlói 3 ezer évvel ezelőtti házaknak. Most hatalmas öröm volt kutyaszarba nyúlni: a megkövült rögök rengeteg információt szállíthatnak nekünk a nehezen fennmaradó szerves anyagokról, ezáltal a távoli világ étkezési, állattartási szokásairól, flórájáról, faunájáról… Valósággal szégyelltem magam, amikor első földérintésemre egy befejezetlen csonttűre bukkantam. Szimmetrikus pattintás és egy lukasztási próbálkozás az egyik végen. Megláttam, megérintettem és borzongató volt belegondolni abba, hogy utoljára előttem 3 ezer évvel ezelőtt csinálta valaki ezt ugyanezzel az eszközzel. Egy teljes történet elevenedett meg előttem.

img_0162.JPG

Minden információ, minden egy nyom, amin el lehet indulni, amit meg lehet fejteni, amiből le lehet vonni következtetéseket, tanulságokat. Természetesen mindenkori tudásunk és személyünk szűrőjén keresztül, ami elvezet az interpretáció témaköréhez (is), ahhoz a közös halmazhoz, ami egyrészről maga a hivatásom, másrészről pedig szerintem a világ egyik kulcsa.

Arra gondolok itt, hogy miből mit mondunk el, hogyan és mi a szándékunk vele.

Hivatásommal a közvetítés-sel, mint a színházzal, tánccal, előadó- és filmművészettel való analógia azt gondolom, hogy világos, de szerintem épp ilyen közvetlen a kapcsolat a politikával, újságírással, reklámiparral, egészségüggyel, párkapcsolatokkal és a többi …

journey_2.jpg

Na de nem akarok nagyon messzire menni, sőt igazából épp arról a közelítésről akartam itt írni, ami bennem is végbement ezalatt a majdnem 2 év alatt:

Hogy a dolgok, tárgyak, távoli világok közti összefüggések, hogyan konvergálnak és hogyan erősítik a szinergiákba vetett hitemet.

A személyes és szakmai kapcsolatok terén is, csak hogy az épp aktuálisakat említsem: Ljubomir Nikolic-csal, a ‘Journey to the Beginnings’ zeneszerzőjével már két további közös projektünket tervezhetjük együtt, valamint többen részt veszünk az idei vucedolos PP-s projektben is, amiben a korábbi közös munka tapasztalatait és részben a módszereit is visszük tovább.

csoportkep.jpg

A 2018-2019 között megvalósult Journey to the Beginnings / Utazás a kezdetekhez egy interdiszciplináris projekt a részvételi színház, a kortárs zene, az új technológia és a régészet határán. A projekt fő célja, hogy a Duna menti őskori kulturális jelenségek kortárs előadóművészeti interpretációja által felhívja a figyelmet a kevésbé ismert, de annál jelentősebb kulturális örökségünkre, és hogy a tudomány és a művészet találkozása új közönséget vonzzon mindkét kulturális szektorba.

A bejegyzés trackback címe:

https://proprogressione.blog.hu/api/trackback/id/tr3216496890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása